Organik Yumurta
Organik Yumurta Üretimi Hakkında
Organik Yumurta Üretiminde Organik tarımın her alanında ve organik broiler tavuk (Etlik piliç) yetişriticiliğinde olduğu gibi proaktif yaklaşım; yani bugün yapılacak uygulamaların ileride çıkabilecek sonuçlarını öngörerek tehlikeleri ve riskleri en baştan ortadan kaldırmaya veya en aza indirmeye yönelik mühendislik yaklaşımlarını benimsemek gereklidir.
Organik yumurta üreticiliğinde proaktif yaklaşımlar, hastalıklar, verim kayıpları, kazalar, kapasite sorunları, makine ve ekipman yetersizliği veya arızaları, bilinçsiz personelden kaynaklı istenmeyen olaylar gibi riskleri ve istenmeyen maliyetleri en aza indirir. Böyle olunca maliyetler düşer, rekabetçi fiyatlarla, satış gücü artar.
Organik yumurta üretiminde kritik başarı noktası organik tavuk yetiştiriciliğinde olduğu gibi organik tarım ilkelerine bağlı olarak çok iyi bir planlama, ana yatırım konularının ve girdilerin çok iyi seçilmiş olması ve eğitimli personel ile başlar.
Organik Yumurta Üretimine başlarken;
- Organik Yumurta üretiminde kısa ve uzun vadeli hedefleriniz, yatırım kapasitesi, yatırım aşamaları ve üretim alanı seçimi açısından çok net belirlenmiş olmalıdır.
- Organik tarım ve organik yumurta üretimi hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmalısınız ve bilen bir uzman ile çalışıyor olmalısınız. Yönetim ve uygulama ekibinizde Ziraat Mühendisi ve/veya Veteriner Hekim bulundurmalısın veya bu konuda teknik danışmanlık alabileceğiniz danışmanlarla çalışmalısınız.
- Organik Yumurta üretimini nerede yapacağınız çok önemlidir. Organik yumurta üretiminin yeri ırk ve tür seçimi, barınak ve kümes yapılarının özelliği ve yapısı, hastalıklarla mücadele, çeversel faktörleri kontrol etme imkanı, girdi maliyetleri, satış imkanları ve buna benzer konular açısından kritiktir. Eğer Organik Tavuk veya Organik Yumurta üretimi için seçeceğiniz alan sanayi bölgesine yakın bir yerde ise veya organik yumurta üretimi yapacağınız alan sanayi ya da yakın tarımsal üretim alanlarının faaliyetleri ile kimyasallarla kirlenme ihtimali yüksek bir alansa ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Organik Tavuk veya Organik Yumurta üretim işletmenize yakın bölgede hastalık bulaştıracak bir işletme veya faktör varsa bu da tehlikedir. Organik Tavuk Üretimi veya Organik Yumurta Üretimi işletmeniz ulaşım açısından uzak bir yerde ise girdi maliyetleriniz artabilir veya pazara/müşterilere uzaksanız taşımacılık maliyeti ile karşılaşabilirsiniz.
- Organik Tavuk Üretimi (Etlik piliç) veya Organik Yumurta Üretimi için tür ve ırk seçiminde üretim yerinin koşullarına, doğal olarak daha dayanıklı tür ve ırkları seçmek en önemli adımdır. ( organik tavuk yetiştiriciliği için de bu durum aynıdır.)Çünkü bu sayede yem hammadde seçimi, hastalıklarla mücadele, tedavi, koruma ve kontrol uygulamaları en az zahmetli ve en iyi şekilde planlanabilecektir. Etlik Organik Tavuk Yetiştiriciliği veya Organik Yumurta Üreticiliğinde organik tarım metoduyla üretim yapan işletmelerden getirilen ve %100 organik yemlerle beslenen, genetik yapısı değiştirilmemiş (GDO olmayan), çevreye, iklim koşullarına ve hastalıklara dayanıklı tavuklar damızlık olarak kullanılır. Organik Tavuk Yetiştiriciliği veya Organik Yumurta Üreticiliğinde döllenmiş yumurta veya civciv alırken böyle yerlerden tedarik etmelisiniz. Kendi damızlık bölümünüz olacaksa ; organik tarım metoduyla üretim yapan işletmelerden getirilen ve %100 organik yemlerle beslenen, genetik yapısı değiştirilmemiş (GDO olmayan), çevreye, iklim koşullarına ve hastalıklara dayanıklı tavukları damızlık olarak yetiştirmelisiniz.
- Organik Tavuk Üretimi (Etlik piliç) veya Organik Yumurta Üretiminde Kanatlılar kafeslerde tutulmazlar. Kümesler ve hayvan barınakları sıhhi ve güvenli bir yapı malzemesinden inşa edilmeli, binaların yalıtımı, ısınması, havalandırılması ve gün ışığından yararlanması ve kendi iç aydınlatması iyi olmalıdır. Yetiştirme dönemi öncesi binalar ve tesisat temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Gezen tavuk üretiminde de yine bunlara dikkat edilmelidir ve mümkün olduğu kadar dış ortamda yemlenmeleri ve gezinmeleri sağlanmalıdır.. Binanın kimyasal bileşenleri organik tarıma uygun olmalıdır. Tavuklar durabilecekleri, kolayca yatabilecekleri, dönebilecekleri, kendilerini temizleyebilecekleri, gerinme ve kanat çırpma gibi tüm doğal hareketleri yapabilecekleri ve kilo alıp büyüdükçe sığabilecekleri yeterli büyüklükte alana sahip yer sağlanmış olmalıdır. Kümeslerin zemini sap-saman, talaş, kum veya dışkı toplanmasına elverişli olmalı, mikrop ve hastalık kaynağı olmaması için uygun şekilde temizlenmeli ve gerekli hijyen tedbirleri sağlanmalıdır .
Devamı için tıklayınız...