Türkiye'de Organik Tavuk Yetiştiriciliği...



Ülkemizin çevre kirleticilerin kullanılmadığı organik hayvancılığa müsait büyük tarım arazileri ve ıslah edilmemiş yerli hayvanların varlığı organik hayvancılığın yaygınlaştırılması için önemli fırsatlar sunmaktadır. Ayrıca bazı gelişmiş ülkeler ile Avrupa ülkelerinde doğal ürünler tüketme konusunda artan tüketici taleplerinin karşılanmasında Türkiye önemli avantajlara sahiptir.

Türkiye’de organik tarım ve özellikle de organik hayvancılıkta girdi temininde önemli sıkıntılar söz konusudur (**). Bunun yanı sıra tüketici talebi ve alım gücündeki yetersizliklerde bulunmaktadır. Bu gibi nedenlerden ötürü Türkiye’de organik hayvancılık çok yavaş bir gelişim içindedir.

Birçok bölgemizde kirlenmemiş bakir toprakların, çayır-mera ve yaylaların (doğal ortam=kendiliğinden organik) bulunması, çok sayıda tıbbi ve aromatik bitkinin varlığı ile doğal yem katkılarının üretim imkanı, çevre adaptasyonu yüksek yerli ırkların varlığı, yüzlerce yıllık geleneksel tarım ve hayvancılık
nedeniyle Ülkemiz organik üretimde önemli avantajlara sahiptir. Türkiye potansiyeli yüksek olmasına rağmen, 2000’li yıllarda birçok ülkede hızla yaygınlaşan organik hayvancılıkta önemli gelişmeler sağlayamamış ve bu potansiyelini yeterince değerlendirememiştir. Ülkemizdeki organik üretim yeterli olmamakla birlikte bitkisel üretim şeklinde gerçekleşmiş, hayvansal üretim çok düşük düzeyde kalmıştır(**).
image


Türkiye’nin 2002 yılından 2010 yılına kadarki sürede organik üretim verilerine göre; çiftçi sayısı 10 binlerden 40 binlere, yetiştiricilik yapılan alan 90 bin hektardan 510 bin hektara, üretim miktarı ise 310 bin tondan 1 340 bin tona çıkmıştır. Son iki yılda üretimde bir sıçrama olmakla birlikte organik üretim miktarı arzu edilen düzeye ulaşamamıştır. 2010 yılı verilerine göre, Türkiye’de organik olarak üretilen et, süt ve yumurta miktarları sırasıyla 6803 ve 11 605 ton ve 17 889 808 adet olup, toplam üretimin her üç alanda da % 0.1 düzeyinden daha düşük paya sahip olduğu görülmektedir. Organik tarım, iç pazarda gerek tüketicinin yeterli bilince sahip olmaması ve gerekse alım gücünün yetersizliği nedeniyle hızlı bir gelişim gösterememiştir. İhracatta en fazla rağbet gören arı ürünleri hariç, organik hayvansal ürünlerin ihracatı da oldukça düşüktür.(E.Öztürk) Ülkemizde organik hayvancılık yapan işletme sayısı yok denecek kadar azdır. Bununla birlikte 2008 yılı verilerine göre 64112 ton olan organik yem bitkileri üretiminin (Anonim, 2009) mutlaka artırılması gerekmektedir(*).
image

(*)TÜİK    (**)E.ÖZTÜRK
Bu sitede verilen bilgiler izin alınmadan, kaynak olarak kullanılamaz. Verilen bilgilerin doğruluğundan sitemiz sorumlu değildir.
image