Organik Tavuk Çiftliği Nedir? Nasıl Olur?
Organik Etlik (broiler) tavuk yetiştirmek veya organik yumurta üretmek için organik standartlara sahip bir çiftlik veya ortam sağlamak gerekmektedir.
Konu ile ilgili 18 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlana yönetmelikte Organik Tarım Faaliyetleri tanımı: Toprak, su, bitki, hayvan ve doğal kaynaklar kullanılarak organik ürün veya girdi üretilmesi ya da yetiştirilmesi, doğal alan ve kaynaklardan ürün toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma, pazarlama, ithalat, ihracat ile ürün veya girdinin tüketiciye ulaşıncaya kadar olan diğer işlemleri ifade eder. Dolayısı ile gerek organik tavuk yetiştiriciliğinde gerekse organik yumurta üretiminde yukarıdaki tanımda geçen noktalardan ilgili olanlarda organik standartları sağlamk gereklidir. Yani çiftlikte ve üretime konu olan diğer noktalarda organik olmak gerekir. Örneğin; Sanayiden uzak kimyasal olarak temiz bir alanda yetiştiricilik yapıyor ancak organik standartlar dışı ilaç, yem veya yem katkısı vb kullanılıyorsa, organik tavuk yetiştiriciliği veya organik yurmurtacılık yapılıyor denemez. Örnek olarak yönetmelikte "kümes hayvanları için yemin en az %20’si çiftliğin kendisinden sağlanır." açıklaması vardır.
Diğer taraftan 24 Mayıs 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan değişiklik ile Organik tarım faaliyetlerinin , müteşebbis ile organik tarım sertifikasyonu konusunda yetkilendirilmiş kuruluş arasında imzalanan sözleşmeye dayalı olarak yürütülür denmektedir. Bu sözleşme; organik tarımsal faaliyetin Yönetmelik hükümlerine göre yapılacağını belirleyen yazılı anlaşmayı ifade eder. Yetkilendirilmiş kuruluş sözleşme yaptığı müteşebbis ile ilgili bilgileri kırkbeş gün içerisinde Organik Tarım Bilgi Sistemine (OTBİS) kayıt eder ve Bakanlığa bildirir.
Dolayısı ile bir çok konu dikkate alındığında bir organik üretim çiftliği kurarken ilk başta mevcut ve gelecekteki faaliyetler için iyi bir ön planlama yapmak ve sertifikasyon süreci için zaruri olan altyapıyı hazırlamak, organik hayvansal üretim için yetkilendirilmiş ve tavukçuluk konusudna tecrübeli kuruluşlar ile işbirliği içinde olmak, tüm organik faaliyetlerde olduğu gibi organik tavuk yetiştiriciliği ve organik yumurta üretimi için de en önemli aşamadır. Devamı için...