DÜNYADA ORGANİK TARIM



20. yüzyılın başlarında çevreyi koruma, toprak ve su gibi doğal kaynakları tahrip etmeden gelecek kuşaklara kullanılabilir durumda intikal ettirme felsefesi oluşmaya başlamıştır. 20. yüzyılın ikinci yarısında, sentetik kimyasalların gübre ve zirai mücadele ilaçları olarak kullanılmasındaki baş döndürücü artış karşısında, organik tarım eğilimi artmıştır.

Organik tarım, yeni bir üretim sistemi olarak algılanmakta ise de, aslında bu sistem yeni bir sistem değildir. Dünyada tarımın başladığı ilk zamanlardan başlayarak, kimyasal gübrelerin ve pestisitlerin yoğun bir şekilde kullanıldığı ikinci dünya savaşı sonrasına kadar olan zaman aralığındaki uygulamalar, esasen organik tarım niteliğindedir. Şu halde, organik tarım, aslında dünya üzerindeki en eski tarım modelidir. Ancak bu model, son yarım yüzyıl içinde yaşanan teknolojik gelişimin tarım tekniklerine getirdiği yeniliklerin yoğun kullanımı sonucunda ortaya çıkan doğal kaynakların aşınması ve tarım ürünlerindeki sentetik ilaç ve gübre kalıntılarının insan ve hayvan sağlığı için yarattığı tehlikeler karşısında eskiye doğru bir yöneliş olarak yeniden gündeme çıkmış bulunmaktadır.



Organik tarım sektörünün gelişmesi, bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması gereğini doğurmuş ve ülkeler organik tarım ürünlerinin üretim, işleme ve pazarlamalarını düzenleyen organik tarım yasaları çıkarmışlardır. Bu yasalarda organik tarımın nasıl yapılacağı ve organik ürünlerin nasıl işleneceği ve nasıl pazarlanacağı hükme bağlanmıştır. Organik tarım yasa ve yönetmelikleri hazırlanırken, tarımsal faaliyet sürecinde çevrenin korunması ve toprak kaynaklarının gelecek kuşaklara temiz ve verimlilik özelliklerini koruyacak bir biçimde bırakılması da önemle gözetilmiştir. Böylece organik tarım, aynı zamanda iyi bir sürdürülebilir tarım modelidir.

2009 yılı itibariyle tüm dünyada yaklaşık 160 ülkede 1.8 milyon çiftçi 37.2 milyon (Anonim, 2011a), doğrudan toplayıcılık dahil 79.2 milyon hektarlık alanda organik tarım yapılmaktadır (Anonim, 2011 b). ABD ve Kanada organik hayvancılıkta ön sırada olan ülkeler arasında yer alırken Avrupa?da ?label rouge? sistemini geliştiren Fransa organik tavukçulukta ön sıralarda yer alır. Avusturya üretiminin 1/3 ünü organik sistemle gerçekleştirmektedir.
Dünyada organik tarım hızlı gelişim içerisindedir. 2007 yılı itibariyle • 120 ülkede organik tarım yapılıyor • Toplam 634 000 çiftçi 310 milyon dönüm arazide organik tarım yapıyor • Gerek çiftçi sayısı gerekse organik tarım yapılan alan giderek büyüyor • 80'li yıllardan bu yana organik ürün pazarı yılda %15-20 büyüyor Dünya organik ürün ticareti 40 milyar $ civarında
Bu sitede verilen bilgiler izin alınmadan, kaynak olarak kullanılamaz. Verilen bilgilerin doğruluğundan sitemiz sorumlu değildir.